Technológia

Szőnyegtisztítási módszerek

A szőnyegektől nemcsak azt várjuk el, hogy tartósak legyenek, hanem azt is, hogy mindig úgy nézzenek ki, mintha újak lennének. Az épülettulajdonosok számára a szőnyegpadló burkolatok igen nagy pénzügyi befektetést jelentenek. Fejlett, modern szőnyegápolási technológiával a szőnyeget könnyen lehet ápolni, kezelni, aminek célja, hogy a szőnyegpadló idő előtt ne menjen tönkre, sőt, a használat ellenére sokáig újszerű maradjon. Ennek megvalósításához nagyon fontos a megfelelően tervezett szőnyegkezelési program térben és időben.

Szükség van a szőnyeg rendszeres (napi, heti, havi) kezelésére, valamint időközönként (negyedévenként, félévenként, évenként) tisztítószeres tisztítására. Ennek gyakorisága attól függ, hogy a tisztítandó szőnyeg milyen igénybevételnek van kitéve (étterem, iroda, üzlet, bank, könyvtár, stb.). Itt szeretném megjegyezni, hogy a gyakori porszívózás a szőnyeg hosszú élettartamának a kulcsa. Minél gyakrabban porszívózzák a szőnyeget, annál kevesebb piszok és tisztítószer üledék marad a szőnyegben. A szennyeződés nemcsak rontja a szőnyeg külső megjelenését, hanem növeli az elhasználódást, megrövidíti az életét, mert a szőnyeg felületén maradt szennyeződés beletaposódik a szőnyegbe és a szálakhoz dörzsölődve a szálak elvékonyodásához, összetöredezéséhez vezet. Tehát a szőnyeg kezelésén a programszerű, rendszeres porszívózást szoktuk érteni.

A nagy fordulatszámú, csépelő hengerfejes porszívó a legalkalmasabb, mert olyan kefével rendelkezik, ami kiporolja a szőnyeget, felhúzza a szőnyeg szálait és a szálak közül képes eltávolítani a lerakódott mechanikai szennyeződést és az előző tisztításokból maradt üledéket.
A szőnyeg azonban a használat következtében piszkolódik, foltosodik, a szennyeződés beletaposódik mélyen a szálak közé. Ilyenkor a porszívózás már nem segít. A szőnyeg tisztítószeres tisztítására van szükség, bár minden tisztítószeres tisztításnál az első lépés az alapos porszívózás, amivel előkészítjük a szőnyeget a tisztítószeres tisztításra.
Sokféle szőnyegtisztítási módszert ismerünk.
- nedves tisztítás
- száraz tisztítás
- felületi tisztítás
- mélytisztítás

A szőnyegtisztítási módszer kiválasztása előtt a következőket vegyük figyelembe:
- Van-e tisztítószer üledék a szőnyegben?
- Milyen a szőnyeg szerkezete, anyaga?
- Milyen fajtájú a szennyeződés (olajos, mechanikai, stb.)?
- Mekkora és milyen forgalom bonyolódik le a szőnyeg borította területen?
- Milyen állapotban van a szőnyeg? (kora, értéke)
- Idő, pénz, munkaerő (szakértelem, létszám).
Ha megrendelésre végzünk szőnyegtisztítást érdemes a helyszíni bejáráskor észlelt megállapításainkról (tisztíthatatlan folt, kifakult szín, kikopott részek, rossz szőnyegragasztás stb.) feljegyzést készíteni és lehetőleg azt a megrendelővel alá is íratni. Ha a megrendelő nem tudja, hogy mire számíthat, egy teljesen új szőnyeget fog elvárni és mivel mi szőnyegtisztítók vagyunk és nem varázslók, ilyet soha se tudunk produkálni, de biztosítani kell a megrendelőt, hogy a lehető legjobb munkát fogjuk végezni. Még az is előfordulhat, hogy azt mondjuk: "köszönöm, de nem vállalom el", mert üzletember lévén nem azért dolgozunk, hogy feleslegesen pénzt veszítsünk, vagy hogy boldogtalan és elégedetlen megrendelőt hagyjunk magunk után.
Ilyenkor kell informálni a megrendelőt a tisztítás utáni szükséges kezelésről is.

A következő lépések minden tisztítási módszernél ugyanazok:
- a szőnyeg megszemlélése
- a tisztítószer tesztelése
- szálfelhúzásos porszívózás
- folteltávolítás
- tisztítás - szárítás
- ellenőrzés, javítás
- ismét porszívózás és szálfelhúzás.

A különböző tisztítási módszerek és az alkalmazott tisztítószerek állandóan fejlődnek, tehát fontos, hogy ezzel kapcsolatban naprakész információkkal rendelkezzünk. Ezért én csak arra vállalkozom most, hogy néhány gyakrabban alkalmazott módszert említsek, megjelölve előnyeiket és hátrányaikat.

Száraz tisztítás:
Poros

Ennél a tisztításnál a tisztítószert speciális oldószerrel átitatott por formájában dolgozzuk bele a szőnyeg szálai közé kézzel, vagy forgókefés géppel.
Előnye: Nem kell hozzá víz nincs szükség száradásra, az olajos foltokat aránylag jól tisztítja.
Hátránya: a tisztítás végeredménye elég gyenge a lazán szőtt szőnyegekben károsítja a szálakat

Granulátumos

Speciális, megfelelő alkotórészeket tartalmazó tisztítószer, szivacs-szerűen működő szemcsés granulátum. Speciális gép szükséges hozzá, amelynek egymással szemben forgó keféi vannak és tisztítószer adagolóval vannak ellátva. Ezek a kefék dolgozzák bele a szőnyeg szálai közé és a szálakba minden oldalról a tisztítószert, és a granulátom, mint egy szivacs feloldja, magába szívja és eltávolítja az olajos szennyeződéseket.
Előnye: nem kell hozzá víz, nincs szükség száradásra, jó tisztítási hatásfok
Hátránya: költséges, mert speciális gép kell hozzá

Szárazhabos tisztítás

A rendszeres, programozott szőnyegkezeléshez tartozik. A gépbe beépített habfejlesztő állítja elő a tisztítószer oldatból a habot és azt egyenletesen szétoszlatja a szőnyegen. A hab nedvességtartalma elpárolog, mire a szőnyegre kerül. Alapos porszívózással kell eltávolítani a hab maradékát. Szükség van időnként a szőnyeg teljes mélytisztítására.
Előnye: rövid száradási idő, nem károsítja a szőnyeget
Hátránya: nem tisztít mélyen, a napi, heti szőnyegkezelésnél alkalmazható

Bonnet-lapos tisztítás

A felülettisztítás leggazdaságosabb és legeredményesebb módszere. Egytárcsás padlósúroló alapgép, csavaróval felszerelt vödör, szórófejes flakon és bonnet lap szükséges hozzá. A bonnet lap pamutból, vagy rajonból készül és 1-2 kefeszerű puhább, vagy keményebb csíkot szőhetnek bele.

A szőnyeget megnedvesítjük tisztítószer permettel és azt a gépre helyezett nedves bonnet lappal egyenletesen szétdörzsöljük a szőnyeg felületén. A szőnyeg felületén lévő szennyeződést a bonnet-lap szívja magába a dörzsölés és nyomás következtében keletkezett hő szívó hatására.

Ha csak egy bonnet-lapunk van, elszennyeződéskor rendszeresen ki kell mosni. Ehhez szükséges a csavaróval felszerelt vödör. Több lap esetén cserélni kell a bonnet-lapokat.
Előnye: rövid (kb. 15-20 perces) száradási idő, kevés víz szükséges, minimális lerakódott tisztítószer üledék, gyors, látványos eredmény
Hátránya: a szőnyeg szálainak csak a tetejét tisztítja.

Folyékony samponozás forgótárcsás géppel

Ez a helyben történő szőnyegtisztítási módszerek közül a legrégebben és a legszélesebb körben alkalmazott. Az egytárcsás géphez egy tisztítószer tartály és egy samponozó kefe szükséges, ami a szálak közé vezeti a sampont és alaposan átkeféli a szőnyeget.
Előnye: nagyon jó eredmény érhető el, a géppel könnyű mozogni
Hátránya: hosszú száradási idő (4-10 óra), a szőnyeg túlvizesedhet ami a szőnyeg zsugorodását okozhatja, sok tisztítószer üledék marad a szőnyegben időnként gépi vízszívásos öblítés is szükséges.

Forróvizes mélymosás - vízszívásos öblítés

Olyan gép szükséges hozzá, amely nagynyomású pumpával és erős szívó motorral van felszerelve. A gépben elkülönített tartályban van a tiszta, forró víz és külön tartály van a visszaszívott szennyes víz részére.

A pumpa egy szőnyegtisztító fej segítségével nagy nyomáson a szőnyeg szálai közé nyomja a forró vizes tisztítószer oldatot és a nagy erejű vízszívó azonnal visszaszívja a piszkos vizet. A kiszívott piszkos vízzel együtt az összes előző tisztításoknál is lerakódott tisztítószer üledéket is eltávolítja. A túlzott habosodás elkerülésére, amit a felszívott tisztítószer maradék okozhat és eltömheti a gépet habcsökkentő anyagot kell alkalmazni.
Előnye: kitűnő tisztítás, aránylag rövid száradási idő (2-4 óra), mivel a víz nagy része visszaszívásra kerül (a jobb minőségű gépek a belenyomott víz 85-90%-át képesek visszaszívni).
Hátránya: gyakorlott munkaerő szükséges mivel a tartályok befogadó képessége korlátozott, szükség van a forró vizes tartály gyakori újratöltésére illetve a piszkos víz gyakori leeresztésére.

Hogyan takarítsuk a manapság használatos különféle padlóburkolatokat?

A takarítás legfontosabb alapfeltétele:

A takarítással megbízott személynek ismernie kell az adott padlóburkolatok tulajdonságait, hogy a megfelelő eljárást tudja alkalmazni.

A takarításnak nemcsak napi rutinjellegű munkának kell lennie, hanem nagy hangsúlyt kell fektetni az állagmegőrzésre is.

Az alapvető tisztaság mellett fontos a megfelelő optikai hatás biztosítása és az anyag gyors kopásának megakadályozása, ill. az adott padlóburkolat csúszásmentességének a biztosítása.

A fizikai és kémiai behatásokkal szembeni tényezők nagymértékben meghatározzák az adott takarítás technológiát, úgymint:
- a takarítógép súlya
- a kefe, ill. a tisztítókorong (pad) keménysége
a burkolat tulajdonságai:
- vízálló /nem vízálló felület
- oldószerálló /nem oldószerálló felület
- saválló / savra érzékeny felület
- lúgálló / lúgra érzékeny felület

Alaptakarítást alkalmazunk épület felújítás után, időszakos takarításkor, ill. bevonatolás előtt. Az alaptakarítás szakszerű eszközöket és vegyszereket igényel. Azaz korszerű egytárcsás súrológépet, a megfelelő keménységű padet, ill. erősen lúgos (pH 13-14) alaptisztítószert.

A bevonatolás az állagmegőrzést szolgálja. Megakadályozza a padozat újraszennyeződését, kitűnő optikai hatást ad a felületnek. A bevonatoláshoz szükséges eszközök: lapos mop, emulzió, ill. diszperzió, polimer alapozó a padlóburkolat fajtájától függően. Az emulziót átlagos mértékű frekventáltság esetén 2 rétegben kell felvinni a burkolatra. A bevonatolás előfeltétele a megfelelő minőségű alaptakarítás, majd az azt követő tiszta vízzel történő semlegesítés, valamint száradás.

A napi takarítás a szennyeződés mértékétől függően történhet általános tisztítószerrel, ápoló hatású tisztítószerrel és kézi felmosó eszközzel, ill. gépi tisztítószerrel és takarító automatával.

Ablaktisztítás Professzionális eszközökkel

Negyed százada hazánkban ha ablaktisztításról beszéltünk, akkor a következő eszközökre gondoltunk: rongy a vizezéshez, Tükör ablaktisztító (tudják, az a kis piros flakonos), vagy ecetes víz, újságpapír a szárazra törléshez. Ha mész, légypiszok, vagy más makacs szennyeződés is volt az ablakon, akkor előkerült a borotvapenge is. Mindez már a múlté.

Végre elkoptak a mínuszok, megérkezett a tavasz - szezonja van az ablaktisztításnak! Hogy a lehető legjobb tájékoztatást adjam a jelenkori profi ablaktisztítás eszközeiről, egy márkakereskedésbe látogattam el, ahol a polcokon lévő dolgokat közelről megszemléltem, kipróbáltam. Az is megütötte a fülemet, hogy az üzletbe betérő vevők és az eladó milyen beavatott nyelven, félszavakból, számokból is megértik egymást

Vizezők
Méretezésük 25-55 cm szélesig terjed, 10 centiméterenként változik. Vannak fix, és mozgatható kivitelűek. A legkisebb és a legnagyobb méretű vizező csak fix kivitelben kapható, a 35 és 45 cm-es feje lehet fix és forgatható is. A forgatható azt jelenti, hogy a nyél és a vizező egymáshoz viszonyított helyzete nem csak derékszögű lehet, hanem változtatható, a különböző szögekben gombnyomással rögzíthető, egészen a párhuzamos helyzetig.
A vizező huzata több színben kapható - a színek minőséget is takarnak. Anyaguk pamut - kis részben műszállal keverve, hogy bírják a 60Co-os mosást is.
A fehér huzat általános használatra készült.
A zöld-fehér csíkos huzatnak 20%-al jobb a vízfelvétele, mint a fehérnek, és az egyik végén dörzsike található, amely a sarkok kitisztítását könnyíti meg.
Az egyik oldalán fehér, másik oldalán zöld huzaton a zöld rész dörzsi kivitelű - elhanyagolt, makacs szennyeződések eltávolítását szolgálja. A dörzsis rész nem karcolja az üveget.
Az egyszínű zöld huzat mikroszálas kivitelű (kiváló szennyeltávolító hatás).
A méregzöld huzat kórházi területre használható - kifőzhető kivitelű (több benne a műszál), viszont kisebb a vízfelvétele, mint a fehér huzaté.

Lehúzók
Méretük 15-től 55cm-ig terjed. Szintén létezik fix és forgatható kivitel. A fixekből a 35 és a 45 cm-es a legkedveltebb, viszont kazettás ablakokhoz a legkisebb méretű lehúzó a legcélszerűbb. Ha a lehúzót nem kézben fogjuk, hanem nyélre illesztjük, akkor más-más technológiát tesz lehetővé a fix és a mozgatható eszköz. Ha a fej merőleges a nyélre, akkor a függőleges lehúzás a legkényelmesebb, ha párhuzamos a fej és a nyél helyzete, akkor a vízszintes lehúzás is kivitelezhető.
A gumiél cserélhető a lehúzó sínben, tartalékgumi (soft) 92 cm-es és 105 cm-es méretekben kapható - tetszőlegesen méretre vágható. Keményebb (hard) gumiból tizenöt méteres tartalék él is beszerezhető. A lágyabb gumit azonban jobban kedvelik a szakemberek, mert jobban rásimul az üvegre, eredményesebben el lehet vele távolítani a vizet, mint a keménygumival.

Vica-verza
Különösen magasban végzett munkánál praktikus az az eszköz, amin egy fejen rögzíthető a vizező és a lehúzó is, Fix kivitelű. Csak meg kell fordítani az eszközt (anélkül, hogy leengednénk a magasból, és levennénk pl. a vizezőt a nyélről, hogy kicseréljük a lehúzóra), és máris vizezhetünk, majd lehúzhatunk egy szerelékkel. Az eszközt célszerű úgy rögzíteni, hogy a lehúzó mindig feljebb legyen, mint a vizező, hogy a már felszárított üvegre ne csöpögjön víz.

Nyelek
A magasabb ablakok, üvegek tisztításához elengedhetetlen a nyél, amely teleszkópos (hosszabbítható) kivitelben is kapható és a vizező, illetve lehúzó fejhez illeszthető. A teleszkóposból van két- és három részes is. Előbbiből a 2x1,25m-es, utóbbiból a 3x2m-es a legnépszerűbb. A leghosszabb a 3x3m-es teleszkópos nyél. A nyeleknél fontos, hogy könnyűek, de masszívak legyenek, a munkavégzést megkönnyítendő. A teleszkóp tetejére könyökadapter is szerelhető, amellyel pl. a kupolák tisztítása is megoldható.

Vödrök
Kifejezetten ablaktisztításhoz kialakított vödrök is léteznek, négyszögletes alakúak. 18 és 24 literes méretben kaphatóak. A 35 cm-es vizező pontosan belefér a kisebbik vödörbe, sőt vizező tartó és préselő valamint lehúzó tartó is szerelhető rá.

Tisztítószer
Meglepetésemre a tiszta vizet ajánlják leginkább, vagy az ecetes vizet, de persze kapható ablaktisztítószer is (vízkőhöz, rozsdához, makacsabb szennyeződéshez), illetve pezsgőtabletta is (zsíros, kormos szennyeződéshez). Egy a lényeg, ne használjunk lúgos vegyszert (pl. mosogatószert, vagy sampont), mert az erősen károsítja a lehúzók gumi élét, s így nem tapad fel a gumi az ablakra, csíkos lesz az üveg - pH semleges ablaktisztító folyadék a legalkalmasabb a feladat elvégzésére.

Pengézők
Erősen letapadt szennyeződés (pl. mész) eltávolításához szükség lehet kaparó eszközre is, amely jó szolgálatot tesz akkor is, ha például rágógumit kell felszednünk keményburkolatról. Pengézőből is több méret létezik: a legkisebb elfér a tenyerünkben, a nagyobbhoz már van fogó is, illetve a magasabb helyek lekaparásához készült a nyélre illeszthető verzió. Ha éppen nem használjuk, mindenképpen tanácsos a pengét behúzni, vagy ráhelyezni az élvédőt, mert nagyon éles a szerszám.

Szárazolás - kell-e?
Az igazán profi lehúzási technika mellett nincs szükség szárazolásra - de a mindennapokban jobb, ha felkészülünk a lehúzás utáni törlésre is. A legalkalmasabb erre a szarvasbőr, amit már nagyon régóta használnak az ablaktisztítók - akár tizenöt évig is bírja egy "jó bőr". Fontos, hogy használat után mindig alaposan mossuk ki a szarvasbőrt. Szintén folt- és csíkmentesen szárazra törölhető az üveg mikroszálas kendővel.

Eszköztartók
A munka megkönnyítésére az eszközöket magunkra tudjuk szerelni egy kötény zsebeibe pakolva, vagy egy praktikus műanyag tartót az övünkre szerelve. Elfér benne a vizező, két lehúzó, egy kis pengéző, sőt az övön kialakított hurkokba még törlőkendőket is fűzhetünk.

Ha már ablakot tisztítunk
Az ablaktisztítás a frekventáltabb helyek kivételével általában időszakos, vagy nagytakarítási feladat. Ilyenkor nem árt, ha van náluk profi pókhálózó, csőtisztító eszköz is, amelyek szintén nyélre szerelhetőek, vagy egy olyan kefe, amelyre derékszögben még szivacs, vagy törlő is szerelhető, sarkok tisztításához.